Å hindre dyre vannskader er billigere enn du tror

Hvert 7. minutt oppstår det en vannskade i norske hjem. Derfor bør du investere i en smart lekkasjesikring.

Hvert år påfører vannskader norske hjem kostnader på over to milliarder. Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør. Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje. Det beste er å skifte ut disse før de er utslitt, men for mange blir dette nedprioritert. Heldigvis finnes det systemer som varsler når vannet går. «Waterguard Smart Stop» er et trådløst system som oppdager og forhindrer vannlekkasjer.

EKSPERTENS VALG: «Waterguard Smart Stop» er et trådløst system som opptager og forhindrer vannlekkasjer. − Installeringen er enkel, uavhengig av om du bor i en eldre bolig, leilighet eller har hytte, forteller daglig leder Haakon Munkejord.

Trygge hjem

Installeringen er enkel, uavhengig av om du bor i en eldre bolig, leilighet eller har hytte. − Rørleggeren installerer en magnetventil på hovedvannledningen inn i boligen, og plasserer trådløse sensorer ved vanninstallasjoner rundt om i hjemmet. Disse sensorene kan deretter detektere lekkasjer og gi beskjed til sentralenheten, som igjen vil stenge vannet, forteller daglig leder i Waterguard, Haakon Munkejord.

Han legger til at en slik løsning vil også gi deg rimeligere forsikring.

− De store selskapene gir rabatter på oppimot 30 prosent, sier han.

Enkelt å stenge vannet

Eksperter anbefaler alltid å stenge vannet når du ikke er hjemme. 

− Med «Waterguard Smart Stop» får du en bryter ved utgangsdøren, hvor du enkelt kan trykke «OFF» på vei ut, så vil vannet stenges via et trådløst signal. Systemet kan også koples opp mot boligalarmen, slik at når du aktiverer alarmen, stenges vannet automatisk, eller du kan styre det manuelt hvis du har alarm-app. I tillegg har systemet en delay-knapp, så hvis du skal forlate boligen før oppvaskmaskinen er ferdig, kan du aktivere denne, så stenges vannet først etter fire timer, forklarer Munkejord.

DYRE SKADER: Hvert år påfører vannskader norske hjem kostnader på over to milliarder. Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør.

Begrenser skadene

En lekkasjestopper hindrer ikke lekkasjer i å oppstå, men vil varsle med lys og lydsignal og automatisk stoppe vanntilførselen ved registrering av lekkasje.

– Skadeomfanget begrenses ved at den forhindrer store mengder vann i å lekke ut, sier daglig leder Arild Bullen i O. Berge.

De forhandler lekkasjestoppere med kuleventil gjennom rørleggerne i Rørkjøp og sikrer med det at en faglært rørlegger installerer produktet.

– Lekkasjestopper er påbudt i alle nye boliger, men bør også installeres i eldre boliger da dette kan spare deg for store summer og et betydelig arbeid i etterkant av en skade. I verste fall vil store vannskader resultere i omfattende rehabiliteringsprosjekter og alt det ubehaget som medfølger, sier han.

Vannskader dekkes, men jobben er stor

Over 30 % av alle vannlekkasjer som skjer i boliger, skjer i kjøkkendelen. Der er det flere vanninstallasjoner enn tidligere, slik som kjøleskap med vann, isbit- og kaffemaskiner, og kjøkkenet har ikke sluk i gulvet som kan ta unna. I tillegg henger gjerne kjøkkenet sammen med stuedelen, slik at vannet kan gjøre skade over et større areal. Dét kan gi omfattende rehabiliteringsprosjekter.

– Du får som regel selve skaden dekket, men få er klar over alle problemene en vannlekkasje drar med seg. Ofte må man flytte ut for en periode og tidspunktet passer garantert ikke, smiler Munkejord svakt.

«Feriesikring» med Waterguard

Som en god vane, anbefaler derfor Munkejord å alltid stenge vannet når du ikke er hjemme.

– Spesielt dersom du skal være borte over flere dager. Med Waterguard Smart Stop får du en bryter ved utgangsdøren, hvor du enkelt kan trykke «off» på vei ut, så vil vannet stenges via et trådløst signal. Systemet kan også koples opp mot boligalarmen, slik at når du aktiverer alarmen, stenges vannet automatisk, eller du kan styre det manuelt hvis du har alarm-app. I tillegg har systemet en delay-knapp, så hvis du skal forlate boligen før oppvaskmaskinen er ferdig, kan du aktivere denne, så stenges vannet først etter fire timer, avslutter Munkejord.

10 råd mot vannskader

Med enkle grep kan du lage rutinene som forebygger at både tidkrevende og dyre skader oppstår, anbefaler Espen Engmann, teknisk fagansvarlig i Rørkjøp:

1. Få rørleggeren til å installer vannstoppere, f.eks. fra Waterguard

2. Bruk fagfolk

3. Hold orden, slik at vannrør er synlige og du kan følge med, f.eks. i servantskapet

4. Steng hovedkranen – minimum når du drar på ferie!

5. Følg med på alle vanninstallasjoner – sjekk de årlig

6. Vær til stede ved vannbruk: Steng vannet når vaskemaskiner og oppvaskmaskiner ikke er i bruk

7. Sørg for riktig trykk på f.eks. isbitkjøleskap og vannkjøleskap

8. Rens sluk og vannlås minst én gang hvert halvår 9. Vedlikehold fortløpende

10. Og selvsagt; ha membran på badet

Vannstopper må kjøpes og installeres av våre rørleggere - finn din lokale rørlegger her

Spørsmål eller ønsker mer informasjon?

Ta kontakt med kundeservice. Vår nettbutikk viser kun et lite utvalg av våre mer enn 100 000 VVS-produkter! Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste.

Kundeservice: [email protected] Vi har rørleggerne som gir deg trygghet og produktene som sikrer kvalitet! Har du behov for rørlegger? Finn din lokale rørlegger her.

Tekst: Robert Walmann/IFI.NO

Få pris på produktet ferdig montert!

Ring: 66 77 53 53 (8-16) / e-post: [email protected]

Vi setter deg i kontakt med din lokale Rørkjøp-rørlegger.

Finner du ikke det du er på jakt etter?

Ta kontakt med vår kundeservice. Vår nettbutikk viser kun et lite utvalg av mer enn 100 000 produkter! Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste.

Kundeservice: 66 77 53 54 / e-post: [email protected]

Kundeservice: 66 77 53 54