God hyttesommer på do

Uansett hva slags hyttetoalett du har, må du sørge for å holde det i skikkelig stand. 

Vi har sett på tre av de mest populære toalettene på norske hytter. Hva krever de av stell og vedlikehold? Rengjøring og tømming kan du gjøre selv, men hva bør du overlate til rørleggeren?

Forbrenningstoalett – gass eller elektrisk

Prinsippet bak et forbrenningstoalett ligger i navnet: Det har en forbrenningsovn som brenner og gjør alt avfall til aske. Det er mange fordeler med et slikt toalett på hytta, for de er både hygieniske og luktfrie. I tillegg produserer de lite avfall og er små nok til at de får plass inne i hytta.

Mange varianter er dog avhengig av strøm, men det finnes også modeller som går på gass. Alle er avhengige av et avtrekksrør.

Får du problemer med ditt forbrenningstoalett, er det noen ting du bør tenke over:

  • Er det elektriske anlegget i orden?
  • Kan det ha oppstått kondens på kretskortet?
  • Forbrennes avfallet slik det skal?

Et forbrenningstoalett har komplisert teknologi. Oppstår det problemer, er det best å innhente hjelp fra en rørlegger. Det har også blitt rapportert om tilløp til brann i enkelte eldre modeller. Derfor bør du få hjelp av en fagperson til valg og installering av forbrenningstoalett. 

Vakuumtoalett

Med et vakuumtoalett er du snill mot miljøet og sparer både vannforbruk og avfallsmengde. Disse toalettene bruker luft i stedet for vann til å transportere avfallet. 100 liter luft gjør den samme jobben som noen liter vann!

Avfallet suges ut ved hjelp av undertrykk, og ned i en spesialkonstruert oppsamlingstank, en biotank eller et avløpsnett. Vannforbruket kan være så beskjedent som 5 desiliter per spyling. De små mengdene som tilføres, sørger for at toalettet holder seg rent og luktfritt.

Toalettene kommer i flere modeller og finnes for hytter både med og uten innlagt vann. De kan kobles til et kommunalt avløpsnett. Har du derimot ikke innlagt vann på hytta, kan du bruke trykkvann eller brønnvann, og koble til en septiktank.

Et vakuumtoalett bør installeres av en godkjent rørlegger. Da er du sikker på at det får riktig og sikker tilkobling. Om toalettet plutselig streiker, gå gjennom denne kjappe sjekklisten før du ringer Rørkjøp:

– Er det feil på spylemekanismen?

– Fungerer vakuumpumpen slik den skal?

– Har du kontrollert den elektriske styreenheten?

Biologisk toalett

I et biologisk toalett fordamper væsken, altså urinen. Det faste avfallet, som er avføring og papir, blir til kompost. Denne typen toaletter bruker ikke vann og skal derfor ikke kobles til offentlig kloakk. Det gjør dem til et godt alternativ på hytta.

Bakdelen er at mange modeller krever strøm. En annen ulempe er at toalettet har begrenset kapasitet. Bruker du det mer enn det har kapasitet til, oppstår det fort for mye fuktighet.

  • Har du sørget for god nok ventilasjon?
  • Om toalettet har varmeelement og ventilasjonsvifte, fungerer disse optimalt?  
  • Avgir toalettet mye lukt?
  • Er ventilasjonsrøret i orden?

Får du problemer med ditt biologiske toalett, er det sannsynlig at det har oppstått en feil i ventilasjonen. Skal toalettet fungere tilfredsstillende, må det ha ettersyn og stell. Hvor mye vedlikehold ditt toalett krever, avhenger av hva slags type det er, og hvor mye det blir brukt.

Behov for rørlegger? Vi har rørleggere i alle landets fylker. Fin din lokale rørlegger ved å klikke her: https://www.rorkjop.no/rorlegger

Spørsmål eller ønsker mer informasjon?
 Ta kontakt med kundeservice. Vår nettbutikk viser kun et lite utvalg av våre mer enn 100 000 produkter! 

Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste. Kundeservice: 66 77 53 54 / e-post: [email protected]

Få pris på produktet ferdig montert!

Ring: 66 77 53 53 (8-16) / e-post: [email protected]

Vi setter deg i kontakt med din lokale Rørkjøp-rørlegger.

Finner du ikke det du er på jakt etter?

Ta kontakt med vår kundeservice. Vår nettbutikk viser kun et lite utvalg av mer enn 100 000 produkter! Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste.

Kundeservice: 66 77 53 54 / e-post: [email protected]

Kundeservice: 66 77 53 54