Hold hytta tørr og sunn

Det er deilig å tilbringe ferien på hytta – men ikke hvis den er full av kondens på grunn av høy luftfuktighet. I verste fall kan det gå utover både bygningen og helsa til deg og familien. Lær hvordan du kan holde hytta tørr for et sunt inneklima.

Fuktskader er ikke noe som bare oppstår i eldre boliger, gamle bad og mørke kjellere. Hytta du er så glad i er et typisk sted hvor det ofte oppstår fukt. Og er det noen som elsker fukt, så er det mugg- og råtesopp!

Muggsopp kan både føre til og forverre plager som allergier, bronkitt og astma. Den kan også gi deg hodepine, konsentrasjonsproblemer og luftveisinfeksjoner. Fukt er en naturlig del av atmosfæren, og litt kondens på hytta er normalt. Problemene oppstår hvis den høye fuktigheten vedvarer.

Så hva kan du gjøre for å få et tørt og godt inneklima på hytta? 

Lekker taket?

Taklekkasjer oppstår for det meste der hvor tilbygget møter den opprinnelige veggen, eller ved pipa. Lekkasjer inntreffer normalt ikke fordi det er hull i taktekkingen, men hvis du er i tvil: sjekk for sikkerhets skyld at både taksteinen og takpappen er i god stand.

De vanligste årsakene til taklekkasjer er dårlig vedlikehold eller at beslaget på pipa har skader eller er ødelagt. Sprekker i overgangen mellom beslaget og pipa er en gjenganger.

Og mens vi er inne på tak: når sist fikk du fagfolk til å kontrollere hyttepipa? Avskalling, sprekker eller hull fører fort til at vannet finner en vei ned bak beslaget. Lekker pipa, kan det kjapt føre til høy fuktighet som igjen gjør at soppen blomstrer. Tenk også over at hussoppen stortrives i miljøer med høyt kalkinnhold – som i murte grunnmurer og pipestokker.

Tette vegger og vinduer

Et lett sommerregn skal ikke føre til fuktproblemer i hyttevegger og tak. Men om vinteren kan det bli en utfordring om ikke vinkler og flater er nøye tildekket. Pass på at ytterkledningen, alle typer av beslag og taktekkingen er utført av en kvalifisert håndverker.

Hvordan står det til med vinduene i hytta? Hvis du slurver med isoleringen her, oppstår det fort råte. Under vinduene er det ekstra viktig med skikkelig beslag, for hvis hytta ligger i værharde omgivelser, kan vannet renne oppover når vinden og nedbøren herjer. Å påføre et soppdrepende middel på vegger og ytterkledningen er lurt.

Viktigst av alt - ventilasjon

Å sørge for at hytta er tørr og sikker utvendig, er første skritt mot et sunt og godt inneklima med riktig luftfuktighet. Men hvordan står det til innenfor hyttas fire vegger?

Det er en kjensgjerning at de fleste lekkasjer og fuktskader i norske boliger oppstår innomhus. Og hytter er ofte særlig utsatt for fukt og dårlig inneklima. De står ubrukt i lange perioder, og da synker innetemperaturen. En kombinasjon av lav temperatur og lukkede dører og vinduer, gjør at fukt lettere oppstår. Det er vel ingen som liker rå luft på soverommet og hyttebadet?   

I alle boliger hvor mennesker oppholder seg er ventilasjon viktig for inneklimaet. Begrenser du luftfuktigheten på hytta, er det også mindre sjanse for at det oppstår fuktskader og kondens. Da kan du feriere trygt og bekymringsløst med familie og venner.

Enkle råd for et bedre inneklima på hytta:

  • Tar du klesvasken i ferien? Tørk den alltid utendørs når været tillater det.
  • Påse at det er tett mellom oppvaskkummen, veggen og benkeplaten på kjøkkenet. 
  • Kondens kan fort danne seg på kalde vannrør. Isoler dem!
  • Om du ikke tar dusjingen utendørs, sørg for å ha et dusjkabinett på badet.
  • Har hytta di gamle PVC-rør? Da er det kanskje på tide å skifte dem ut. 
  • Kjøp en avfukter eller en miljøvennlig solventilator.
  • Pass på at det alltid er mer enn 10 grader på hytta.
  • Vannet skal helst stenges med utvendig stoppekran.
  • Kraner inne burde stå åpne i tilfelle strømbrudd (Da fryser vannet i kaldt klima men overskuddet av vannet får renne ut)

 


Spørsmål eller ønsker mer informasjon?
 Ta kontakt med kundeservice. Vår nettbutikk viser kun et lite utvalg av våre mer enn 100 000 produkter! 

Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste. Kundeservice: 66 77 53 54 / e-post: [email protected]


Behov for rørlegger?
 Vi har rørleggere i alle landets fylker. Fin din lokale rørlegger ved å klikke her: https://www.rorkjop.no/rorlegger

Nyt hytteferien!

Få pris på produktet ferdig montert!

Ring: 66 77 53 53 (8-16) / e-post: [email protected]

Vi setter deg i kontakt med din lokale Rørkjøp-rørlegger.

Finner du ikke det du er på jakt etter?

Ta kontakt med vår kundeservice. Vår nettbutikk viser kun et lite utvalg av mer enn 100 000 produkter! Vi kan egentlig si at vi kan skaffe deg alt, men strekker oss til å si det meste.

Kundeservice: 66 77 53 54 / e-post: [email protected]

Kundeservice: 66 77 53 54